Gebelikte sağlıklı beslenmek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:
- Gebeliğinizi fazla kilo almadan sağlıklı bir şekilde sürdürmek için şekerli, unlu ve yağlı besinleri az tüketmelisiniz. Gebelik süresince beyaz et, tavuk, balıketini tercih edebilirsiniz. Kırmızı eti tüketirken yağsız olmasına dikkat etmeniz gerekir.
- Sosis, salam, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerini olabildiğince tüketmekten kaçınmalısınız. Kavurma ve kızartma yerine fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanan yiyecekleri, haşlama ve ızgara yemeklerini tercih edebilirsiniz.
- Sofrada olabildiğince tuzu azaltarak iyotlu tuz kullanımına dikkat etmelisiniz.
- Az tuzlu yemeye özel gösterilmelidir. Kahve, çay tüketimini azaltarak çay ve kahveyi yemeklerden en az 45 dakika önce ya da sonra içmeye dikkat etmelisiniz.
- Meyve, kuru baklagil, sebze, tahıl gibi pek çok yiyeceği iyice yıkadıktan sonra tüketmelisiniz. Bulantı ve kusma durumlarında az az, sık öğünler yapılarak ideal dengeli şekilde beslenilmelidir.
- Sabah yataktan kalkmadan önce kızarmış ekmek, galeta, grissini gibi besinleri tüketmeye gayret edilmelidir.
- Besinleri tükettikten sonra 15 dakika dinlendikten sonra kalkılmalıdır.
Aşırı Bulantısı Olan Hamilelerin Beslenme Sekli Nasıl Olmalıdır?
Aşırı bulantısı olan hamilelerin beslenme şekli şu şekilde olmalıdır: Az porsiyonlarla sık sık yemek yenilmelidir. Özellikle bulantıyı tetikleyen yemek, sigara, parfüm kokularından uzak durulmalıdır. Gebelikte sağlıklı beslenme için Düşük yağlı yiyecekleri tercih ederek ekmekleri kızartmadan tüketmeniz önerilir. Öğün sayısını altıya çıkararak midenin boş kalmasına izin verilmeli, sindirim sistemi rahatlatılmalıdır. Yemek aralarında yeterli sıvı alınmalı gün ışığında molalar verilerek dinlenmeye özen gösterilmelidir.
Hamileler Gaz Sorunu Yaşamamak İçin Nasıl Beslenmeli?
Hamileler gaz sorunu yaşamamak için özellikle azar azar sık sık beslenmelidir. Hızlı yemek şişkinliğe sebep olmaktadır. Gebelikte gaz sorunu yaşamanızı sağlayan, gaz yapan yiyeceklerden uzak durmaya özen göstermelisiniz. Kuru baklagil, mercimek, nohut, kuru fasulye, lahana, karnabahar, soğan ve brokoli gibi gaz yapan yiyeceklerden olabildiğince uzak durmalısınız. Doktorunuz tavsiyesinde verilen beslenme listesine uyarak gebelik süresince sağlıklı, gaz yapmayan yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
Hamilelikte Neler Tüketilmeli?
Reflüsü olan hamileler mide sağlığını koruyan, sağlıklı yiyecekleri tercih etmelidir. Midedeki asidin yemek borusuna doğru kaçması olarak tarif edilen reflü göğüs kemiğinin arkasında yanma ve acı hissine sebep olabilir. Asitli mide sıvısı yukarıya kaçması durumunda boğaza yakın bölgelerde acı ve yanma hissi hissedilir. Gebelik döneminde reflüden kurtulmanız için özellikle az ve sık yemek yemeniz tavsiye edilir. Yatakta başınızı kaldırarak yatmadan son 3 saat içerisinde yemek yemekten kaçınmalısınız. Alkol, kahve gibi içeceklerden çikolata, yağ miktarı yoğun olan yiyeceklerden olabildiğince uzak durmalı bu yiyecekleri dengeli ve sınırlı şekilde tüketmelisiniz. Özellikle sigaranın hamilelikte pek çok zararı bulunmaktadır. Sigara mide asidini artırarak reflüyü harekete geçirdiği için gebelikte sağlıklı beslenme için sigara kullanımına son verilmelidir.