En sık Rastlanılan Kanser Çeşitleri Nelerdir?
  1. Ana Sayfa
  2. Hayat ve Sağlık
Trendlerdeki Yazı

En sık Rastlanılan Kanser Çeşitleri Nelerdir?

0

En sık rastlanılan kanser çeşitleri şunlardır: cilt kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri, mide kanseri, prostat kanseri, kalın bağırsak (kolon) kanseri, rahim ağzı (serviks) kanseri, lenf bezi tümörleri

Kansere Neden Olan Faktörler Hangileridir?

Kansere neden olan faktörler şunlardır: Sigara ve alkol kullanımı, virüsler, radyasyon, gıdalardaki katkı maddeleri, kötü beslenme alışkanlığı, hava kirliliği, katran, benzin, boya maddeleri, asbest gibi kimyasal maddeler, aşırı dozda röntgen ışığında maruz kalma, uzun süre güneşin zararlı ışınlarında güneşlenme

En sık Rastlanılan Kanser Çeşitleri Nelerdir?
En sık Rastlanılan Kanser Çeşitleri Nelerdir?

Kanser Tiplerinin Görülme Sıklığı

Kanser tüplerinin görülme sıklığı kadın ve erkek hastaları için farklılık gösterir. Irk ve coğrafi bölgelere göre kanser görülme sıklıkları da değişkenlik gösterir. Erkek ve kadın hastalarda görülen en sık görülen kanser çeşidi deri kanseridir. Türkiye’de erkeklerde akciğer, kalın bağırsak, mide, pankreas, rektum, prostat kanserleri en çok görülen kanser çeşitleri iken kadınlarda meme, kalın bağırsak, akciğer, rektum, serviks, over, mide ve pankreas kanserleri günümüzde en yaygın görülen kanser tiplerindendir. Yapılan araştırmalara göre son 20-30 yıl içerisinde insan ömrünün uzaması ile birlikte yaşlı nüfus artışı da yükselişe geçmiştir.  Sigara içen kullanıcı sayısının giderek artış göstermesi en sık rastlanılan kanser hastalıklarının göze görülür derecede artmasına neden olmuştur. Özellikle kadınlarda sigara kullanımının gözle görülür derecede artması ve yaygınlaşması akciğer ve meme kanserini tetiklemiştir.

Kanser Tedavisindeki Gelişim

Kanserin sebepleri kesin olarak bilinmemekle birlikte özellikle 2 grup risk faktörü ele alınmaktadır. Değiştirilebilir ve değiştirilemeyen faktörler kanserin sebeplerini ortaya çıkarmaktadır. Değiştirilebilir faktörler, çevresel etkenler iken, değiştirilemeyen faktörler genellikle yaş, cinsiyet ve aile öyküsüdür. Bu faktörlerinden bir ya da fazlasına maruz kalmak kesin bir kanserin varlığını kanıtlamaz. Yukarıda belirtilen sebepler kansere yakalanma riskini artırır. Bazı insanlarda kanser sürecinde herhangi bir risk faktörü gözlemlenmeyebilir.

Riski faktörü bulunan hastalardan bazıları ise yaşamı boyunca hiç kansere yakalanmamış olabilir. Araştırmalar dâhilinde kanser tanısı konulan hastaların bir kısmının risk faktörü olmadan kansere yakalandıkları gözlenmiştir. Kanser hastalıkları yayılım derecesi ve türlerine göre ayrılırlar. Kemik, yumuşak doku, eklem, testis, beyin, akciğer, cilt, yemek borusu, mide, safra yolu, pankreas gibi vücudunuzun pek çok bölümünde meydana gelebilen en sık rastlanılan kanser çeşitleri sağlıksız beslenme alışkanlıklarının yanı sıra stres, hareketsizlik, zararlı alışkanlıklar gibi pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Yazar Hakkında

Yorum Yap