26 Mayıs 2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Sosyal Medya Yasası, geçen hafta meclis oylamasına sunuldu ve geçti. Bugün ise ilgili yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girmiş oldu.
Sosyal Medya Yasası Artık Resmi Gazete’de!
Resmi Gazete’de yayınlanan “7418 Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Sosyal Medya Yasası olarak bildiğimiz düzenleme yürürlüğe girdi.
Yasamıza yeni eklenen 40 maddelik yasa sadece internet haberleri yapan oluşumları değil, lider sosyal medya platformları (Facebook, Twitter, Instagram vs.) başta olmak üzere sosyal medya çatısı altına giren tüm platformları kapsıyor. Bundan dolayı ilgili platformlarda gazeteci olup olmadığına bakılmaksızın içerik paylaşımı yapan kişileri yani herkesi içine alıyor.
Resmi Gazete’de yayınlanan tüm kanun maddelerine baktığımızda gazetecilerin basın kartına ilişkin düzenlemeden internet sitelerini kapsama açıklamasına ve yanıltıcı bilgi paylaşımına getirilen 3 yıla kadar hapis cezasına kadar birçok detay bulunuyor.
TBMM’de protestolara sebep olan 29. madde ise şu şekilde:
“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma
MADDE 217/A- (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
(2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi hâlinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.””