Android mi daha iyi İos mu?
  1. Ana Sayfa
  2. Apple

Android mi daha iyi İos mu?

0

Teknoloji dünyasında uzun yıllardır süregelen ve teknoloji tutkunlarını ikiye ayıran akıllı işletim sistemleri içinde en büyük iki rakip olan “Android mi iOS mu?” tartışması her geçen daha da artıyor. Bu çekişme rekabeti ileriye taşıyor. Rekabet sayesinde tüketiciler daha iyi ürünlere sahip oluyor. Bu yazımızda farklı iki seçeneği çeşitli tecrübeler ve bilgiler ışığında objektif bir şekilde değerlendirmeye çalışacağız.

Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Akıllı cihazların temel işlev alanı genişledikçe hayatımızdaki yeri de daha önemli bir hale geliyor. Yeni bir cihaz almak istediğimizde günlük akışı yönetmenin kolaylığı ve kullanış biçimi açısından tercihlerimizi etkileyen ve aklımıza ilk takılan konulardan biri ‘‘Android mi iOS mu’ sorusu oluyor.  Her insanın ihtiyaçlarının ve beklentilerinin birbirinden farklı olmasından doğan bu ikilemde, yeni bir cihaz almadan önce temel ihtiyaçlarınızı doğru bir biçimde analiz etmeli ve aynı zamanda kişisel beklentilerinizi ayırdığınız bütçenize göre belirlemeniz gerekiyor. Aradığınız akıllı cihazın; pil ömrü, çözünürlüğü, kamera kalitesi, işletim sistemi özellikleri, geniş hafıza depolama alanına sahip olması gibi pek çok farklı özelliğini tercihlerinizi yaparken düşünmeniz gerekiyor.

Farklı fiyat segmentlerinde cihazları bulunan android işletim sistemine sahip cep telefonları alternatif açısından çok büyük farklılıklar sunuyor. iOS işletim sistemine gelince ise sadece iPhone telefonlarda kullanılabiliyor. Her yeni iPhone modeli tek fiyat ile piyasaya çıkıyor. Farklı satış noktalarında ufak fiyat farkları ile satılabiliyor.

Rahatlığı ve her bütçeye uygun fiyat alternatifleri ile android, günümüzde birçok tüketici tarafından kullanılıyor. Bunun dünyada pekçok tüketici tarafından kullanılan diğer bir işletim sistemi iOS; kaliteyi sizlere yaşatacak bir işletim sistemi olarak önümüze çıkıyor.

Hangi İşletim Sistemi Daha Güvenli?

Günlük hayatınızda her zaman yanınızda bulundurduğunuz teknolojik cihazların işletim sistemlerinin güvenilir olması oldukça önemli oluyor. Akıllı telefonların işletim sistemlerinde; iOS güvenliği kişiselleştirme imkanını sınırlı tutan bir mantığa sahipken, android bunun tam tersine esnek yapıda oluşturulmuş. iOS; kapalı, stabil ve kendi içinde bir güvenlik ekosistemi özelliğine sahip. Merkezi bir kaynak tarafından kontrol edilebiliyor. Yani güvenlik ile ilgili kuralların çoğu iOS tarafından koyuluyor. Bu yüzden de oldukça güvenli bir kullanımı oluyor.  Sizin çok fazla güvenlik ayarları ile oynamanıza gerek kalmıyor. Yazılımların uyumunu devamlı kontrol ediyor ve sistemin bozulabilecek kısımlarını kendi içerisinde değerlendiriyor.

Android ise rahat ve geniş seçenekli bir yapıya sahip. İşletim sisteminin iç işleyişine etki edebilecek ayarlara erişme ve işlemciye direk komut gönderme konusunda esneklik sağlıyor. Fakat çoğu güvenlik ayarını kendiniz yapmanız gerektiğinden bazen zararlı uygulamalar cihazınıza sizin istediğiniz dışında zarar verebiliyor. Özetle; iOS daha merkezi ve daha sıkı bir güvenlik sistemi tasarlarken, android işletim sisteminde güvenlik konusunda ipler daha fazla sizin elinizde oluyor.  

Android ya da IOS Kullanıcı Deneyimi?

Hangi cihazı almanız gerektiğine karar verirken ihtiyaç ve beklentilerin yanında kararınızı etkileyen bir diğer ve en önemli husus da seçeceğiniz işletim sisteminin kullanışlılığı oluyor. Kullanım deneyimi denildiğinde aslında her iki işletim sisteminin de oldukça iyi olduğunu görüyoruz. Her iki işletim sistemi kullanıcı deneyimlerini sürekli topluyor ve ekran tasarımı başta olmak üzere cep telefonunuzu daha rahat kullanabilmeniz için sürekli yeni özellikler ekliyor. İşletim sistemlerinin her yeni güncellemesinde bu özellikler cihazınıza yükleniyor. Dünya genelindeki kullanıcıların kullanıcı deneyimleri çok farklılaşıyor. Örneğin bazı kişiler android’i çok kullanışlı ve kolay olarak görürken bazıları ise iOS’u daha kullanışlı ve kolay olarak görüyor. Hangi deneyimin daha iyi olduğuna mağazalarda her iki işletim sistemine sahip cihazı uzun süre test ederek karar verebilirsiniz. Çünkü bu karar oldukça kişisel bir tercih oluyor.

Batarya Farkları

Android işletim sistemine sahip cihazlarda batarya cihazdan ayrılabiliyor. iOS işletim sistemine sahip cihazlarda ise batarya cihazın içerisine bütünleşik olarak geliyor. Bu nedenle android işletim sistemine sahip cihazlarda bataryayı bozulduğunda kendiniz değiştirebiliyorsunuz.

Uygulama Alternatifleri

iOS kendisine has özel uygulamaları ile öne çıkıyor. Ancak android de uygulama sayısını her geçen gün arttırıyor. Diğer taraftan iOS’da ücretli uygulama sayısı daha fazla bulunuyor. Android’de ise daha fazla ücretsiz uygulama yer alıyor.

Bellek

iOS cihazlarda bellek sabit olarak cihazla birlikte geliyor. Android cihazlarda ise mevcut bellek kapasitesine ek olarak sd kart yardımıyla belleğinizi arttırabiliyorsunuz.

İnternette Gezinme

iOS cihazlarda internette gezinirken safari adı verilen bir tarayıcı kullanılıyor. Android’de ise opera, firefox, dolphin gibi farklı tarayıcı alternatifleri mevcut.

Haritalar

Cep telefonumuzla yol bulmaya çalışırken en fazla kullandığımız özelliklerden biri de haritalar özelliği oluyor. iOS ve android burada kendilerine has haritalar geliştirmiş durumdalar. iOS, apple haritaları kullanırken, android ise Google haritaları kullanıyor. Bu iki haritanın da yol bulma güçleri birbirine yakın gibi duruyor.

Uyumluluk

IOS işletim sistemine sahip cihazlar, apple’ın diğer ürünleri ile çok iyi entegre şekilde çalışabiliyor. Ancak örneğin windows kurulu bilgisayarınızla aynı performansta entegre olamayabiliyor. Android cihazların tak çalıştır tarzı diğer cihazlarla entegrasyonu daha kolay oluyor.

Bu kadar büyük bir pazarda ve bu kadar büyük yatırımlar yapan iki işletim sisteminin biri iyi diğeri kötü diye bir çıkarım yapamıyoruz. Her iki işletim sisteminin de güçlü ve güçsüz yanları bulunuyor. Burada aslında sizin bir cep telefonundan beklentileriniz öne çıkıyor.

En iyi iPhone telefonlara bakmak için buraya; en iyi android telefonlara bakmak için ise

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Yorum Yap