Rus Teknoloji Şirketi Yandex Batmanın Eşiğinde
  1. Ana Sayfa
  2. Genel

Rus Teknoloji Şirketi Yandex Batmanın Eşiğinde

0

Dünyanın en bilinir arama motoru Google’ın, piyasadaki en ciddi rakibi Yandex maddi açıdan zor bir süreçten geçiyor. Rus teknoloji şirketinin çalışanları tarafından yapılan duyuruda Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz sebebiyle Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlardan Yandex’in de etkilendiği ve gelir akışında ciddi bir azalma meydana geldiği belirtildi.

Yandex Nedir?

Pazara arama motoru olarak giriş yapan, sonrasında harita, e-ticaret ve reklamcılık sektörlerinde de hizmet vermeye başlayan Rus teknoloji şirketidir. Şirketin hisseleri günümüzde Hollanda tabanlı olarak görünse de Nasdaq ve Rus borsalarında da işlem görmektedir.

25 yıldır hizmetlerini kesintisiz olarak sürdüren şirket, 2011 yılında İstanbul’da merkez ofisinin açılışını yaparak Türkiye piyasasına giriş yaptı. 2020 yılında Türkiye’deki ofisini kapatma kararı alan Rus menşeili teknoloji şirketi, hizmetlerini Rusya’daki merkez ofisinde sürdürme kararı aldı.

Sipariş Alınamayacak

Şirket Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sebebiyle lojistikte aksamalar yaşandığını, şirketin e-ticaret hizmetlerini verdiği Yandex Market’te yeni siparişlerin alınamayacağını aktardı. Lojistikte yaşanan sorunlar sebebiyle operasyonların kısıtlanacağını aktaran yetkililer, sorunların çözümü için acil durum planı yapıldığını açıkladılar.

610 Milyon Doların Üzerinde Kaynak

Rus borsasında yaşanan değer kaybı sebebiyle batmanın eşiğine gelen Yandex’in, toplamda 615 milyon dolar ve 47 milyar ruble nakit kaynağı bulunuyor. Şirketin sahip olduğu nakdi kaynağın 18 ay daha yeterli olacağı, yaptırımların sürdürülmesi halinde ise 18 aylık sürenin ardından bazı hizmetlerde kısıtlamaya gidileceği vurgulandı.

Google’ın Tek Rakibi Konumunda

Google’ın tek rakibi olarak konumlandırılan Yandex, arama motorları arasında ABD’li şirket ile yarışıyor. Türkiye’deki istatistikler incelendiğinde internet ortamında yapılan araştırmaların yüzde 72’si Google’da, yüzde 23’ü Yandex’te yapılırken, yüzde 5’i ise diğer arama motorlarında yapılıyor. Rus ordusunun işgali altında bulunan Ukrayna’da ise pazar payının yüzde 93’ü Google’a ait. Kalan payın yüzde 5’ini Yandex, yüzde 2’sini ise diğer arama motorları karşılıyor.

Yazar Hakkında

Yorum Yap