Rusya’ nın NASA ile işbirliği 2025′ e kadar devam edecek
  1. Ana Sayfa
  2. Uzay ve Bilim

Rusya’ nın NASA ile işbirliği 2025′ e kadar devam edecek

0

Rusya ve ABD arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde, her iki ülke de Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) mürettebat gönderme konusundaki iş birliklerini sürdürüyor. Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos, NASA ile çapraz uçuşlar konusundaki ortak çalışmalarını 2025 yılına kadar devam ettireceğini açıkladı.

Çapraz uçuşlar, birden fazla ülkeden mürettebatın aynı uzay aracına bindirilmesini içermektedir. Roscosmos, ISS’nin Rusya bölümünde en az bir kendi temsilcisini ve ABD bölümünde de en az bir NASA temsilcisini bulundurmayı hedeflemektedir. Ajans, bu kararın ISS’nin bütün olarak güvenilirliğini korumak amacıyla alındığını belirtti. 1998 yılında fırlatılan ISS, Soğuk Savaş ve uzay yarışının sona ermesinden sonra ABD-Rusya iş birliğinin sembolü haline geldi.

Bu haber, NASA’nın Nisan 2023’te Rusya’nın 2028’e kadar ISS’de kalacağını duyurmasının ardından geldi. Roscosmos Genel Müdürü Yuri Borisov, daha önce Rusya’nın kendi uzay istasyonunu kurmaya odaklanmak için “2024’ten sonra” ISS’den çekileceğini söylemişti. NASA ise Rusya’nın ISS’den astronotları çekmesinden, Rusya’nın iticilerini elinden alması durumunda ISS’yi nasıl kontrol edeceğini bulmaya kadar değişen planlarla Rusya’nın ayrılışına hazırlanıyordu. Unutulmamalıdır ki NASA, ISS’yi en az 2030 yılına kadar muhafaza etmeyi taahhüt etmiştir.

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Yorum Yap