Bilgisayar Formatlarken Oluşan Hatalar ve Çözümleri
  1. Ana Sayfa
  2. Bilgisayar

Bilgisayar Formatlarken Oluşan Hatalar ve Çözümleri

0

Bilgisayar formatlarken oluşan hatalar ve çözümleri neler? Bu sorunun yanıtını arıyorsanız detaylı anlatım için doğru yerdesiniz.

İçeriğimizi okuduktan sonra PC’nize format atmak sizin için çok daha kolay olacak! Söz konusu hataların bazıları donanımsal problemlerden kaynaklansa da, genellikle yazılımsal sorunlarla karşılaşıldığını söyleyebiliriz. Bunların üstesinden nasıl geleceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Format hataları ve Çözümleri

Bilgisayar Format Hataları ve Çözüm Yolları

Bazen sistemimize sızan bir virüs, kimi zaman bilgisayarın yavaşlaması veya işletim sistemi dosyalarının bozulması… Format atma ihtiyacı hissettiren birçok faktör var.

USB ile bilgisayarı formatlamak basit bir işlem olmasına rağmen, birtakım sorunlar süreci zorlaştırabiliyor.

Gerçi bugün CD veya DVD ile format atan pek kalmadı. Yeni bilgisayarlar da, CD/DVD okuyucu olmadan üretiliyor. Çünkü artık flash bellek kullanımı revaçta.

Biz yine de geleneksel yöntemlerden vazgeçmeyenleri unutmuyoruz. Bu yüzden anlatımlarımızda CD/DVD ile ilgili uygulamalara yer vermeyi ihmâl etmedik.

İşte, bilgisayar formatlarken oluşan sorunlar ve çözümleri:

1.   Mavi Ekran Problemleri

Sorun donanımınızdan kaynaklı ise bunu gidermenin tek yolu vardır; o da ilgili parçayı değiştirmek.

En sık meydana gelen format hataları ve çözüm yolları listesinde ilk sıralara yerleşen mavi ekran sorunları, başlıca aşağıdaki faktörler nedeniyle oluşur:

·        Aşırı Isınma

Bilgisayarınız çok fazla ısınıyorsa formatın farklı bölümlerinde mavi ekran hatası ortaya çıkabilirsiniz. Ekran kartında veya işlemcide gerçekleşen yüksek ısınma problemi kendini bu hata ile belli eder.

·        RAM Arızaları

Kullandığınız fiziksel bellek arızalıysa format işlemi yarıda kesilecektir. Bu durumda yapacağınız şey yeni bir RAM takmak olmalıdır.

·        Power Supply

Çözüm yollarının hiçbiri işe yaramazsa, Power Supply değişikliği yapmak belki derdinize çare olabilir. Çünkü bu kısımdaki arızalar da bazen mavi ekran hatasıyla sonuçlanır.

·        Harddisk Sorunları

Önyükleme sırasında, harddisk seçimi yapabileceğiniz bölüm karşınıza gelecektir. Ancak sabit diskinizde bir bozukluk mevcutsa, tam bu kısımda mavi ekran hatası belirir. Hatayı ortadan kaldırmak için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  1. Virüs girmiş olabilir. Harddiski biçimlendirerek tamamen temizleyin.
  2. Anakartta sorun vardır. BİOS resetleme işlemini yerine getirip tekrar deneme yapın.
  3. Harddisk kablolarını kontrol edin.
  4. Eski bir işletim sistemi kurmaya çalışıyorsanız kullandığınız CD muhtemelen sata desteği istiyordur. BİOS’unuzda IDE ayarı varsa ‘Compatible’ veya ‘IDE’ modunu seçin.
  5. Diskiniz donanımsal bir arıza yüzünden de çalışmıyor olabilir. Başka bir bilgisayara takıp bakın, eğer onda da aynı ise farklı bir disk kullanmanız gerekiyor demektir.

Peki, bilgisayarı formatlarken oluşan hatalar ve çözümleri bu kadar mı? Tabii ki hayır! İşte devamı:

2.   Önyükleme Hataları

Tüm BİOS ayarlarını yaptığınız halde formata bir türlü geçemiyorsanız, problem önyükleme sorunundan kaynaklanıyor olabilir.

DVD veya CD ile format atmaya çalışıyorsanız belki okuyucu bozuktur. Ya da kullandığınız CD / DVD çizik yahut okunamaz durumda olabilir. Kimi zaman ise okuyucu kablolarında arıza çıkmıştır. Böyle bir durumda kabloları yenisiyle değiştirmek gerekecektir.

CD’nizi veya DVD’nizi farklı bilgisayara takıp deneyin. Eğer o bilgisayarda çalışıyorsa, okuyucunuz arızalı olduğu için sizin bilgisayarınızda Boot işlemini başlatamıyor demektir.

Çok fazla kullanılan ya da uzun süre kullanılmayan aygıtlarda bu tarz problemler yaşanabilir. Çünkü okuyucu gözler aşırı kullanıma veya hiç kullanılmamasına bağlı olarak tozlanır. Bu da cihazın zarar görüp işlevini düzgün yerine getirememesine yol açar.

3.   Disk Biçimlendirme Hataları

Bu da, format atarken karşılaşılan hatalar ve çözümleri noktasında en sık karşımıza çıkan bir başka kategoridir. Yapılması gereken şeyler; kabloda sorun varsa düzeltmek veya harddiski yenisi ile değiştirmektir.

Eğer D ve C diskleri yer değiştirirse biçimlendirme hatasından dolayı format atamayabilirsiniz. Onun için tavsiyemiz, formattan önce diskin toplam boyutlarını ve dolu kapasite miktarını bir yere yazın.

4.   Eksik Dosya ile İlgili Sorunlar

Bunlar; HDD, okuyucu veya format medyası ile alâkalı arızalardan dolayı meydana gelebilir. Harddiskte bad sector varsa eksik dosya hatası alabilirsiniz. Format atarken karşılaşılan hatalar ve çözümleri listemizde hepsine ayrıntılı yer vermeyeceğiz.

5.   Harddiskin Görünmemesi

BİOS’a girip disk ayarlarını gözden geçirin. ‘Default’ seçili değilse, ayarları varsayılana döndürün.

‘Sata’ seçeneğini tercih etmiş iseniz, farklı modları işaretleyerek deneme yapın:

  • IDE Mode,
  • Compatible,
  • Enhanced vb.

6.   Yedek Alamamak

Windows açılmıyorsa, verilerinizi kurtarmak için ‘Hiren Boot Cd’ programını deneyebilirsiniz. Bunun içinde ISO dosyası mevcuttur.

Bu kalıbı yazdırıp bilgisayarınızı CD’den veya USB’den başlatıp yedeklerinizi kurtarabilirsiniz. (Tabii eğer silinmediyse. Şâyet silinmiş ise veri kurtarma firmalarıyla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.)

7.   Siyah Ekran Hataları

Bunun başlıca nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Uyumluluk sorunu barındıran özellik güncellemeleri,
  • Grafik sürücüsü güncellemeleriyle ilgili sorunlar,
  • Harddisk problemleri,
  • Ekran kartının bozuk olması.

Siyah ekran sorunundan kurtulmak için bilgisayarı güvenli modda başlatıp önce verilerinizi yedeklemeniz önerilir. Daha sonra formata devam edebilirsiniz.

Format atmak istemiyorsanız şu adımları izleyin:

  • Win (Başlat) tuşu ile R tuşuna basın.
  • Açılan pencereye ‘CMD’ yazın.
  • Komut İstemi açılacaktır.
  • Buraya şu komutları girin: ‘chkdsk C: /f /r’ (Kesme işaretlerini koymayacaksınız.)

8.   USB Görünmüyor

Bilgisayarın USB’yi görmemesi de, format atarken karşılaşılan hatalar arasındadır. Bunun temel nedenlerini ve çözümlerini bildirelim:

·        USB’nin Sorunlu Olması

USB’niz çalışır durumda olmadığı için PC onu algılamıyordur. Başka bilgisayara takıp deneyin ve USB portlarının da çalıştığından emin olun.

·        BİOS Ayarının Doğru Yapılmaması

Eğer; secure boot ”Disable” konumunda değilse bu durum bilgisayarın USB’yi fark etmesini önleyebilir. Boot menüde USB’yi göremiyorsanız secure boot satırını kontrol edin.

”enable” konumunda ise onu ”disable” yapın ve bilgisayarı tekrar başlatıp deneyin.

·        USB’nin BİOS Menüde Gözükmemesi

Bazen format USB’si yalnızca Boot menüsünde görünür, BİOS menüde çıkmaz. Bilgisayarınızı açarken direkt Boot menü tuşuna basın. Çıkan bölümden ‘Bootable USB’ seçeneğini seçerek devam edin.

Harddisk menüsüne gelince ‘Enter’ tuşuna basıp çıkan ekranda ‘USB’yi seçin.

Not: Boot menü tuşu genellikle F12 tuşudur.

·        Format Dosyalarının Hatalı Oluşturulması

Eğer dosyalar uygun olarak hazırlanmadıysa, dosya yapısında yanlışlar veya eksikler varsa bilgisayarınız USB’yi görmeyecektir.

Bilgisayarı formatlarken oluşan hatalar ve çözümleri hususunda bu konuyla ilgili şu adımları sunmak istiyoruz:

  1. CMD Komut İstemci’yi açın.
  2. Diskkpart yazıp Enter’layın.
  3. Sonra sırasıyla aşağıdaki komutları girin: list disk, select disk1 (Aralarda virgül olmayacak.)
  4. Buradaki 1 rakamının USB sırasını gösterdiğini unutmayın. Sizdeki sıralaması farklı olabilir. Dikkat edin, yanlışlıkla harddiskinizi göstermeyin.
  5. ‘Select disk’ komutunun ardından ‘clean’ yazın.
  6. Sonra şu komutla devam edin: create partition primary
  7. Daha sonra bu gelecek: select partition 1
  8. Sonraki komutumuz: – active
  9. En sonunda da şu komutu gireceksiniz: – format fs=fat32 quick  (veya) format quick fs=ntfs
  10. İşlemi – assign komutu ile bitireceksiniz.
  11. Sonra Exit yazarak Komut Yöneticisi’ni kapatıp dosyaları format USB’sine kopyalayabilirsiniz.

Sonuç

Yukarıdaki rehberimiz, bilgisayar formatlarken oluşan hatalar ve çözümleri konusunda sizi fazlasıyla aydınlattı diye düşünüyoruz. Buna rağmen aklınıza takılan bir şeyler varsa yorum yaparak bize bildirebilir ve kısa sürede çözüme kavuşabilirsiniz.

Öyleyse şimdiden iyi formatlamalar!

Yazar Hakkında

Yorum Yap